Архиерейска света Литургия

Коментарите са изключени за Архиерейска света Литургия 367

Днес, 15 януари, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. ап. Петър и Павел“ бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Повод за архиерейската света Литургия е празникът на Честните вериги на свети първовърховен апостол Петър, който се отбелязва на 16 януари.

Свети апостол Петър бил хвърлен в тъмница и окован с две железни вериги по заповед на цар Ирод. През нощта, когато той спял между двама воини, ангел Господен го разбудил и като го побутнал по хълбока, го извел от тъмницата. Железните вериги паднали от ръцете на апостола, както за това се повествува в книгата “Деяния на светите апостоли“ (Деян. 12:1).
Вестта за чудесното избавление на апостол Петър от оковите и тъмницата обиколила бързо цял Иерусалим. Няколко от вярващите взели тайно тези вериги, за да ги съхраняват, та като ги гледат, да имат пред себе си като че самия първовърховен апостол, който веднага тръгнал за проповед на словото Божие в другите страни и не се завръщал в Иерусалим. Тези вериги получили целебна сила от тялото на апостола, което било здраво обвързано с тях. Известно е, че превръзките за глава и кърпите на свети апостол Павел изцелявали болести и прогонвали нечисти духове, понеже били пропити с потта му. Подобно действие оказвали и веригите на свети Петър, защото някога плътно обхващали тялото на апостола.


Повече информация и снимки от тържественото богослужение може да намерите тук.