Постите в Православната църква

Коментарите са изключени за Постите в Православната църква 7362
  1. В манастирите, по принцип, се пази по-строг пост. Но според правилото “всеки манастир си има свой устав”. В някои манастири например се позволява да се яде месо, когато не е определено да се пости. В други манастири въобще никога не се яде месо.
  2. За миряните манастирският устав не важи. Миряните са всички християни, които не са монаси в манастири.

Степени на постите

А. На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели- само хляб и вода.

Б. В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите пет дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без мазнина). Също такъв строг пост има и на 5 януари, 29 август и 14 септември. В тези три дни, когато се случат в събота или неделя, се разрешава “ вино и елей (олио) ”

В. През Великия пост (освен първата и последната седмици) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Коледния пост и от 20 до 24 декември, включително, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио.

Базгръбначни животни: охлюви, миди, октоподи, калмари, сепии и др. такива- се считат за постни храни.

Г. През останалите дни на Коледния пост, през Петрови пости и в сряда и петък (когато не са в постния период) се разрешава риба. Риба се разрешава и на празниците: Благовещение, Връбница  и Преображение Господне.

Д. През Сирната седмица постът се състои в това – да не се яде месо. Разрешава се риба, масло, яйца, сирене и други млечни продукти.

 

 

За болни, бременни и деца постът е облекчен.

Добре е по този въпрос човек да се посъветва със своя духовен изповедник или друг духовник.

 

_____________________________________________________________

Извадка от “Типик или Църковен устав”, София 1980 г., Синодално издателство, стр.511-512.